10 = ?


A testünkkel, mondjuk ki, mostohán bánunk. Állapota és sorsa akkor kerül előtérbe, amikor nem működik rendesen. Ahogy a fűtés a lakásban: eszünkbe se jut, hogy létezik, amíg el nem romlik, ekkor aztán igazán elkezdjük értékelni a radiátorok nyújottta meleget. A fűtésnél jól bevált eljárást, hogy gondoskodással, karbantartással végtelenné tehetjük a működését, valahogy a testünk esetében hajlamosak vagyunk elhanyagolni, szolgáltatásait evidensnek kezelni és addig nem törődni vele, míg nem jelez. (Tisztelet a kivételnek, az ellentétes végletet képviselő hipochondereknek, akik élete másból sem áll, mint megelőző karbantartásból és téves riasztásokból.)

Hogy pontosan mit tudunk a pszichoszomatikáról, azt nehéz meghatározni. Eléggé sötétben tapogatózó terület, a kutatások, melyek egyáltalán a szó létjogosultságát igyekeznek bizonyítani, tömegesen előforduló jelenségekre, együttjárásokra, de nem ok-okozati összefüggésekre támaszkodnak.

Az orvoslásban két csoportba osztják a pszichoszomatikus tüneteket vagy betegségeket. Egyikbe azok tartoznak, melyek mögött, akármilyen alaposan keresnek orvosaink, nem találnak szervi kiváltó okot. A hasamban minden szerv egészségesen, megfelelőlen működik, mégis gyakran görcsöl, fáj. A karom, lábam - ötven kivizsgáláson estem már át - láthatóan ok nélkül zsibbad. A szívem erős és izmos, mégis olykor összevissza kalapál és rám hozza a frászt, hogy menten meghalok. Azonosításuk, pontosabban azonosíthatatlanságuk sok fejtörést okoz és végteleníthető orvosról orvosra rohangálás előzi meg. Végeredményben kizárásos diagnózison alapulnak, ami azután elszenvedőjüket sosem hagyja nyugodni, mert kísért a kétség: mi van, ha az orvos nem volt elég alapos, panaszaimat nem vette komolyan, vagy olyan betegségem van, amivel az orvosaim még nem találkoztak - perjel - egyáltalán nem ismeri az orvostudomány.

A másik jelentése a betegség eredetére vonatkozik és abból a filozófiai tényből indul ki, hogy amik vagyunk, az nem egy spájzpolcon élő, szövetgyűjteményből álló húsdarab, mely megromlik, vagy egy gépezet, mely meghibásodik, hanem van egy természetünk, jellemünk, környezetünk is, mely utóbbi hatásai isten tudja, milyen mértékben hatottak és befolyásolták az előbbieket.

Holisztikus emberkép, ez a hivatalos neve, melynek legfőbb hátránya - legalábbis ha betegségről van szó - hogy bonyolultan szemléli az embert, ezért sokszor nem is szeretünk benne gondolkodni, mert ha riadó van, jön egy tünet, félő, hogy eltévedünk a sok tényezőben, melyeket meg kell változtatni ahhoz, hogy elháruljon a veszély. A gyerekeim kezdő matek karrierje jut eszembe, milyen felhőtlenül boldogok is voltak a matek órákon, amíg elsőben azt tanulták, léteznek számok egytől tízig, egyik kisebb/nagyobb mint a másik és ennyi. Ezen a ponton még egységesen matek zsenikből állt az osztály. Amikor azonban elkezdődött az, hogy 10 = 2 + 3 + 5, de az is igaz, hogy 10 = 4 + 3 + 1 + 2, na itt a variációk "végtelenségében" megjelent a bizonytalanság, elveszettség, kétely és annak az alapvető emberi biztonságigénynek a hiánya, mely szerint létezik az egyetlen és tuti megoldás, legyen szó matekról vagy egészségről. Miért nem lehet a 10 mindig 10, de legrosszabb esetben is csak 5 + 5?!

Valami ilyesmi történik a fizikai tünetekhez való hozzáállás terén a pszichológiai irányzatokban, szemléletekben. Szerencsére mindegyik leküzdötte már azt az emberi alapszükségletet, mely megoldásokban a leegyszerűsítésre és a biztosra törekszik és visszatért a holisztikus emberképhez. Abban térnek el egymástól, hogy mik azok a tényezők, amelyeket hangsúlyosabban kezel az egészség fenntartásához, vagy éppenséggel visszaállításához. Arra esküszik és azt tanítja, ami számára logikusan kiadja a 10-et.

Podcastunkban már megismerhettétek Németh Maya összeadás-modelljét, ami az egészséghez vezet. Szeptember 10-én az Ér, mert van! beszélgetőesten megismerhetitek Hoffmann Gergőét és itt-ott találkozhattok egyéb komplett rendszerekkel is. Az bennük a csodálatos, hogy mindegyik igaz. Mind bizonyítottan, megtanulhatóan és biztonsággal beválik végül. Ahogy az egyenlőség számtalanféleképpen létrejön, az egészség is. De egy biztos, többféle logika létezik, amit akár a számolásnál, akár az életünk meghatározó tényezőinek vizsgálatánál bevetünk. Ezért az egészségünkhöz való eljutásnál is fontos, hogy megtaláljuk és kiválasszuk a jól bejáratható és működő sajátunkat.

Összes bejegyzés