Engedd el!

Ok, ezt én is tudom, de hogy kell? - hangzik azonnal a kétségbeesett kérdés. Azt már mindannyian megtanultuk, hogy bizonyos helyzetekből csak úgy szabadulhatunk, ha elengedjük. Elválás, gyász, kínzó, visszatérő, nyugodni nem hagyó gondolatok és azokat kísérő érzések. Megoldhatatlannak tűnő problémák. Akárhogy tekergünk ezekben, megoldás helyett egyre mélyebbre és mélyebbre ássuk magunkat a fájdalomba.


Az elengedés mikéntjének felfoghatatlanságáért talán nyelvünk is felelős. A szó aktivitást, cselekvő igeként valamiféle tevést sugall. Segítené a megértést, ha történést vagy létezést kifejező igét használhatnánk ehelyett, az elengedés ugyanis éppen abban rejlik, hogy nem erőltetünk, késztetünk, sürgetünk semmit, nem létrehozzuk, hanem csak létrejön, egyszerűen megtörténik.


Számomra a felismerést a jóga tanárom hozta meg. Ebben a dinamikus irányzatban a különösen megerőltető ászana kitartások között 20 másodperces pihenő pózok vannak beiktatva. Az egyik ilyen pihenés közben a következő instrukciót adta: "Engedd el ezt az ászanát! Ne gondolj arra, amin az imént keresztülmentél, és ne gondolkozz azon, mennyi van még hátra. Csak arra figyelj, hogy teljesen ellazítsd a testedet és lelassítsd a légzésedet! Engedd el!" Úgy kellett visszatartanom magam, hogy fel ne sikítsak: ez az! Miért nem mondta ezt idáig senki? Milyen egyszerű ez az egész! Természetesen az az igazság, hogy dehogynem mondta... Csak süket voltam rá. Te is, ha olvasol, vagy egyből megérted, miről beszélek, ha már benned is megérett a talaj ennek a magnak a vetésére, de az is előfordulhat, úgy érzed, egy lépéssel se kerültél közelebb az elengedés mikéntjéhez, ha még nem szántottad föl magadban a földet. Az elengedés ugyanis nem más, mint a mostban, a jelen pillanatban levés állandósulása. Az én talajomat Byron Katie életfilozófiája készítette elő, és egyszerre mindenhonnan elkezdett aláhullani a mag. M. Night Shyamalan egyik gyengére sikerült filmjének (A Föld után) mégis kiemelkedő tanítása a kísértés művészete. Egy szemekkel fel nem szerelt űrszörnyeteg a félelem átélése során termelt hormon, a feromon segítségével talál rá zsákmányára. Aki fél tőle, annak félelme azonnal nyomra vezeti. Kísértésnek azt nevezik a történetben, amikor a katona félelemérzet nélkül képes az űrszörny közelében tartózkodni, így észrevétlen marad. A kivitelezhetetlennek tűnő feladathoz annyi kell, hogy a harcos szabaduljon meg a szétmarcangoltatásának közeljövőbeli víziójától és ne gondoljon a szeme láttára széttépett bajtársaira sem, hiszen egyik sem a valóság. Ezek csak emlékek és fantáziák a jövőről. A realitás az, hogy jelenleg ő maga épségben, életben van és a veszélyt, nem pedig a félelme tárgyát látja maga előtt.


A folyamatos valóságban tartózkodást kitartóan gyakorolni kell. A jóga sav-ászanája, hullapóza az egyik legnehezebb mind közül. Nehéz megtartani az állandó jelenlétet, nehéz nem elkalandozni, elmerengeni a fontosnak vélt párbeszédeken, jeleneteken a közelmúltból, ahogy nehéz ellenállni a közeljövőbeli tervek szövögetésének. Újra és újra el kell ezeket engedni azáltal, hogy visszakanyarodunk a jelen pillanatba: a légzéshez, a testérzetekhez, a teljes ellazuláshoz, a fenséges, soha egyetlen percre sem szenvedő ürességhez. Ugyanilyen nehéz újra meg újra letérni a fájdalomkeltő gondolatok ösvényéről a jelen pillanatért, hiszen amit most teszek éppen, az nem fáj. Én például ülök a gép előtt és írom a sorokat, most ez a valóságom, semmi más. Ha erre figyelek és minduntalan visszakanyarodok a jelenemhez, könnyül a múltam és a jövőm, mert egyikben sem élek. Nem félek a jövőtől és nem fáj a múlt. Helyette elengedek, de nem cselekvően, hanem csak hagyva: történik és létezik, ami éppen van.

Összes bejegyzés