Viccbe rejtett bölcsesség

Kedvenc, magam számára is terápiás értékkel bíró vicceim, melyek bölcs üzenetét érdemes komolyan venni:

Arról - Byron Katie után szabadon - hogy érdemes-e olyan gondolatokkal terhelnünk a saját rendszerünket, melyek konkrétan a jelen pillanatot nem érintik, vagy mely "ügyek" nem a saját fennhatóságunkba tartoznak, melykre nincs más megoldás, minthogy a jövőre bízzuk a kimenetelét, így jelenünket jobb, ha megkíméljük tőle.

Kohn a szemét nem tudja lehunyni, csak forgolódik az ágyban. Kérdi is a felesége, mi ennek az oka. Kohn erre töredelmesen bevallja, hogy roppant összeggel tartozik Grünnek, és képtelen megadni. Felesége erre, mit sem törődve azzal, hogy éjjel 2 óra van, megragadja a telefont és felhívja Grünéket, elmondja, hogy a férje a csőd szélén áll, majd elégedetten leteszi a kagylót és azt mondja Kohnnak: Na, már aludhatsz nyugodtan, mostantól forgolódjon a Grün!

A következő vicc csodás humoros módon példázza, mennyire nehéz megkülönböztetnünk vagy megtennünk életünkben azt a mozdulatot, amivel kidugjuk a fejünket a körülményeink fogságából és kezünkbe vesszük az irányítást. Spirituális értelemben: rábízzuk magunkat a sorsra, de közben mellé tesszük a szabad akaratunk megnyilvánulását is.

A skót hétről hétre becsülettel jár a templomba és minden vasárnap azért imádkozik, hogy Isten megsegítse. Több pénzt, valamivel nagyobb házat, feleségének szebb ruhákat, ékszereket kér magának és családjának. Ezt a rituálét éveken át űzi, imáit újra meg újra elmormolja a templom oltára előtt, élete azonban mit sem változik. Egy őszi vasárnapon épp a templomból tart hazafelé, amikor villámlás és mennydörgés kíséretében megjelenik előtte maga az Isten és rádörren: "Könyörgöm, skót, legalább vegyél egy sorsjegyet!"

Az alábbi helyzetbe számtalanszor kerülhetünk másokkal való kommunikációnk során. Ebben a szövegkörnyezetben vicces, és bár tipikus női fogásnak van feltüntetve, az életben azonban nemekhez nemigen köthető jelenség. Annál inkább bosszantó és elkeserítő az őszintétlenség és gyávaság, ami a hasonló szavak mögött meghúzódik. Érdemes megfontolni: azzal, hogy kerüljük a konfliktust a kommunikációnkban, valójában másokban kételyt és ezáltal fájdalmat gerjeszthetünk, miközben az igazság, a változtatás lehetősége elsikkad.

Az első nő a Holdon: - Houston, van egy kis gond! - Mi az? - Á, semmi, hagyjuk. - Mi történt? - Semmi… - De mondd el! - Mindegy..

Ha feltűnően sokszor találod magad olyan ismétlődő helyzetekben, amikor a környezeted ujjal mutogat rád, téged vádol, téged hibáztat, te pedig rendre hülyének nézed őket emiatt, akkor ideje elgondolkozni:

Egy férfi 120-al száguld kifele a városból az autópályán, amikor a rádió megszakítja az adást és rendkívüli adásban bemondja: "Körültekintően vezessenek, mert egy őrült szembe halad a forgalommal az autópályán." A férfi erre a bajsza alatt: "Mi az, hogy EGY őrült? Mindenki!"

Összes bejegyzés