Viccbe rejtett bölcsesség

11/01/2013

Kedvenc, magam számára is terápiás értékkel bíró vicceim, melyek bölcs üzenetét érdemes komolyan venni:

 

Arról - Byron Katie után szabadon - hogy érdemes-e olyan gondolatokkal terhelnünk a saját rendszerünket, melyek konkrétan a jelen pillanatot nem érintik, vagy mely "ügyek" nem a saját fennhatóságunkba tartoznak, melykre nincs más megoldás, minthogy a jövőre bízzuk a kimenetelét, így jelenünket jobb, ha megkíméljük tőle. 

 

Kohn a szemét nem tudja lehunyni, csak forgolódik az ágyban. Kérdi is a felesége, mi ennek az oka. Kohn erre töredelmesen bevallja, hogy roppant összeggel tartozik Grünnek, és képtelen megadni. Felesége erre, mit sem törődve azzal, hogy éjjel 2 óra van,  megragadja a telefont és felhívja Grünéket, elmondja, hogy a férje a csőd szélén áll, majd elégedetten leteszi a kagylót és azt mondja Kohnnak: Na, már aludhatsz nyugodtan, mostantól forgolódjon a Grün! 

 

A következő vicc csodás humoros módon példázza, mennyire nehéz megkülönböztetnünk vagy megtennünk életünkben azt a mozdulatot, amivel kidugjuk a fejünket a körülményeink fogságából és kezünkbe vesszük az irányítást. Spirituális értelemben: rábízzuk magunkat a sorsra, de közben mellé tesszük a szabad akaratunk megnyilvánulását is. 

 

A skót hétről hétre becsülettel jár a templomba és minden vasárnap azért imádkozik, hogy Isten megsegítse. Több pénzt, valamivel nagyobb házat, feleségének szebb ruhákat, ékszereket kér magának és családjának. Ezt a rituálét éveken át űzi, imáit újra meg újra elmormolja a templom oltára előtt, élete azonban mit sem változik. Egy őszi vasárnapon épp a templomból tart hazafelé, amikor villámlás és mennydörgés kíséretében megjelenik előtte maga az Isten és rádörren: "Könyörgöm, skót, legalább vegyél egy sorsjegyet!"

 

Az alábbi helyzetbe számtalanszor kerülhetünk másokkal való kommunikációnk során. Ebben a szövegkörnyezetben vicces, és bár tipikus női fogásnak van feltüntetve, az életben azonban nemekhez nemigen köthető jelenség. Annál inkább bosszantó és elkeserítő az őszintétlenség és gyávaság, ami a hasonló szavak mögött meghúzódik. Érdemes megfontolni: azzal, hogy kerüljük a konfliktust a kommunikációnkban, valójában másokban kételyt és ezáltal fájdalmat gerjeszthetünk, miközben az igazság, a változtatás lehetősége elsikkad. 

 

Az első nő a Holdon:
- Houston, van egy kis gond!
- Mi az?
- Á, semmi, hagyjuk.
- Mi történt?
- Semmi…
- De mondd el!
- Mindegy..

 

Ha feltűnően sokszor találod magad olyan ismétlődő helyzetekben, amikor a környezeted ujjal mutogat rád, téged vádol, téged hibáztat, te pedig rendre hülyének nézed őket emiatt, akkor ideje elgondolkozni:

 

Egy férfi 120-al száguld kifele a városból az autópályán, amikor a rádió megszakítja az adást és rendkívüli adásban bemondja: "Körültekintően vezessenek, mert egy őrült szembe halad a forgalommal az autópályán." A férfi erre a bajsza alatt: "Mi az, hogy EGY őrült? Mindenki!"

Please reload

11/27/2013

Please reload

Címkék szerint
Please reload

Összes bejegyzés
  • c-facebook

© 2011​​​​​ Manifelszt Alapítvány​​​​​​​​​                               +3620/33 915 99                              vera.varadi68@gmail.com                                  Helyszín: ©KözHely  

Váradi Vera pszichológus

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now