ÖNISMERETI CSOPORT NŐKNEK

Ez a csoport 2022. március 18-án elindult.  

 

A következő csoporthoz 2023. augusztus végén csatlakozhatsz.  

Vezetőtársam Pető Dóra

 

Keretei a jelenlegihez hasonlóak lesznek. 

5 hetente Pénteken 15-21 és szombaton 10-18 között.

A pontos dátumokat hamarosan közzétesszük.

Mindazoknak, akik

  • elakadtak az életük jelenlegi szakaszában, nem tudják merre vagy hogyan tovább;

  • érzéseik ellentmondanak a gondolataiknak;

  • beszorítva érzik magukat női szerepeikbe;

  • egészséges viszonyt szeretnének a testükkel;

  • szoronganak, akár érzéseken, akár testi tüneteiken keresztül nyilvánul meg a szorongás;

  • nehezen kapcsolódnak az érzéseikhez;

  • vágynak az egyenlőségen és egymás kölcsönös tiszteletben tartásán alapuló kapcsolatokra;

  • eszközöket szeretnének tanulni mindezek megvalósítására;

  • úgy szeretnének kommunikálni, hogy azt mondják, ami van.

Női csoport Váradi Vera Pető Dóra © 2012 Vintagerie Ephemera Ye Olde Curio Shoppe_edited_e
Néhány gondolat a terápiás szemléletünkről

 

Az önismeretről beszélve kikerülhetetlennek tartjuk a társadalmi kontextust, vagyis azt a normarendszert, amit a kultúránk, a hagyományaink, a gazdasági és társadalmi berendezkedésünk közvetít. A szenvedést okozó problémáink ugyanis ezekben gyökereznek. 

A gyerekkorunk alapvető velejárója a kiszolgáltatottság, hiszen mások gondoskodnak rólunk. Ez önmagában természetes és akkor okoz traumát, amikor szüleink, tanáraink, vagy bárki más visszaél a kiszolgáltatottsággal. Vagyis nem veszik figyelembe az igényeinket, a fejünk felett hoznak meg rólunk szóló döntéseket, elhanyagolóak, bántalmazóak. A visszaélés ellen olyan viselkedéseket, megoldásokat  kellett kifejlesztenünk, melyek segítettek minket az önvédelemben és a “pszichés túlélésben”. A rögzült viselkedésminták egy része felnőttként azonban akadályoz minket a kapcsolatainkban. Másfelől felnőttkorban is számos egyenlőtlenséggel talalkozunk, de nincs eszközünk arra, hogy megvédjük magunkat. Érthető, hogy ezen szeretnénk változtatni. 

 

Mivel a mintáinkat a családban, az iskolában és a tágabb társas közegünkben tanultuk, csoportra, közösségre van szükég az újraszocializációhoz is. A csoportmunka során a résztvevőket aktuálisan foglalkoztató témákból, konfliktusokból - az itt és most-ból indulunk ki. Mintáink tudatosítását a testünk jelzéseire támaszkodva végezzük, mivel a testünk csalhatatlan iránytűként  jelez. A csoport biztonságos, támogató közegében olyan új viselkedésmintákat sajátíthatunk el ezeknek a konfliktusoknak a kezelésére, melyek korábban tiltottak voltak, vagy megvalósításuk lehetetlennek tűnt. 

Az új minták beépítése hosszú folyamat, a tapasztalat szerint legalább két évet vesz igénybe és akkor hatékony, ha folyamatosan gyakoroljuk, mert az eredeti minták megtanulása és begyakorlása is évtizedekig zajlott.  Ezért kötelezi el magát minden csoporttag, hogy részt vesz a csoport minden egyes összejövetelén. Így biztosít a csoport biztonságos teret az egyéni fejlődésnek és válik az önismeret legkedvezőbb keretévé.
 

Magunkról, mint vezetőpárosról:

Kollégák voltunk és a barátkozás szándékával néha közelebb kerültünk egymáshoz, aztán újra távol. Szorosabb barátságunk akkor kezdődött, amikor mindketten eljutottunk oda, hogy megkérdőjeleztük személyes életünk és terapeutai munkánk addigi alapvetéseit. Hosszú ideje emberekkel foglalkozva, párkapcsolatban élve és anyaként azt tapasztaltuk, hogy sem a mainstream pszichológia, sem az ún. spirituális terápia nem ad kielégítő választ sok kérdésünkre. Nem voltunk elégedettek az “ami benned van, azt fogod kívül is tapasztalni” elvvel, mert valami gyanús volt vele, és túlzottan sok olyan embert ismertünk, akiknek a hosszú, intenzív terápia sem hozott lényegi változást, ellenben “gazdagabbak” voltak néhány ijesztően hangzó és megbélyegző diagnózissal. Dühösek voltunk, lelkesek és gyakran naponta több órát beszélgettünk arról, hogy hogyan kéne másképp. Másképp a pasikkal, gyerekeinkkel, klienseinkkel, szüleinkkel. Lassan, szakmai szupervízorunk, Szil Péter támogatása mellett formálódott bennünk a feminista szemlélet és ebben a folyamatban egymás legfőbb támaszai voltunk, vagyunk a mai napig. Arról, hogy elfogadó, nem bántóan, de valóban őszintén kommunikáló kapcsolatokban és közösségben tudjuk magunkat igazán megismerni és ha kell, megváltoztatni, nem csak tanultunk, hanem mindennapi tapasztalatunk. Tudjuk, hogy egy kihívásokat hordozó élethelyzet, legyen szó egy vizsga letételéről, a kisgyerekes anyaságról, vagy egy párkapcsolati válságról, még nehezebb, ha egyedül maradunk benne. A megbízható, kölcsönösségen alapuló támogató közeg gyakran jelenthet akár instant megoldást, nem is beszélve arról, hogy így jó: együtt. Ma már így élünk, így dolgozunk, így vagyunk barátok és ezeket tartjuk a legfontosabb értékeknek, amit a csoportjainkon tovább szeretnénk adni.

Kereteink:

Csoport alkalmainkat az alábbi dátumokon - körülbelül 4-6 hetente - pénteken 15-21 és szombaton 10-18 óra között tartjuk.

2022. március 18-19., április 29-30., június 3-4., augusztus 26-27., szeptember 30-október 1., november 18-19., december 16-17., 

2023. január 27-28., március 10-11., április 28-29., június 2-3.

Helyszín: Budapesten az Oktogonnál (VI. kerület, Teréz krt. 7.)

A csoport részvételi díja 20.000 Ft/2 nap (pénteki 15-21 és szombati 10-18 együtt)

Érdeklődj, ha van kérdésed és jelentkezz a felvételi beszélgetésre február 28-ig

nálam itt

vagy vezetőtársam, Pető Dóra elérhetőségein: Pető Dóra: www.petodora.org

petodora80@gmail.com