Smooth-shaped-white-stones-surface-texture-background-Stock-Photo.jpg

M Ó D S Z E R E K

Ha pszichológiai irányzatot kell megjelölnöm, akkor a kritikai pszichológia elvei állnak hozzám legközelebb. 

 

A tanult módszereket humanista-feminista értékrend és szemlélet keretezi.  

Aktív-analízis 

Ez a módszer a rövid analitikus terápiák közé sorolható. Hatékony abban, hogy az elakadásra a jelenben koncentrál, a jelenbéli rendelkezésre álló erőforrásokat segít mozgósítani ahhoz, hogy új, adaptív, a realitáshoz leginkább alkalmazkodó minták alakuljanak ki. A múlt tapasztalatait, traumáit azzal a céllal tárja föl, hogy lehetőség legyen az eddigi viselkedés mintázatának feltárására, azonosítására, majd megváltoztatása. (Bővebben az egyesület honlapján tájékozódhatsz: http://www.aktiv-analizis.hu/)

Kognitív és viselkedésterápia

Aaron T. Beck nevéhez fűződik ez a módszer. A tünetek kialakulásához hozzájáruló negatív gondolatokat azonosítjuk, melyek mögött a meghúzódó sémákra, hiedelemrendszerekre láthatunk rá. Ezek tudatosításával léphetünk később a változás felé. (Az egyesület honlapja: http://vikote.hu/page/)

Pszichodráma

A pszichodráma egyébként csoportra szabott eszköztára remekül alkalmazható az egyéni tanácsadásban is arra, hogy más, eddig nem hozzáférhető szemszögekből láttassa a problémáinkat. Kreativitás és spontaneitás, a Morenoi pszichodráma két fő elemét használjuk arra, hogy rugalmasságot, alkalmazdodóképességet, új megküzdési stratégiákat tanuljunk. (A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapja: http://www.pszichodrama.hu/)

Integratív hipnoterápia

Ez az ötvözet - ahogy a nevében rejlik - a KIP, az NLP és az EgoState imaginációs technikáit kombinálja az adott helyzetnek megfelelően. (http://integrativ.hu/)