A TANÁCSADÁS FOLYAMATÁRÓL

Előfordul az életünkben olyan helyzet, amikor - visszatekintve talán jobban látszik - egy bizonyos szempontból folyamatosan egy helyben toporgunk, se nem javul, se nem romlik, de szabadulni az állandó ismétlődéstől lehetetlen.   Az ember nem rest segítséget kérni, ha elakad a hóban-sárban, ha lerobban az autó, ha betegség miatt munkaképtelenné válik, ha munkahelyén nem tud megoldani egyes feladatokat.

A lelki folyamataink ugyanígy elakadhatnak, minduntalan beragadhatunk ismétlődésekbe, a viszonyainkban megjelenő állandósult minőségekbe, betegségekbe, tünetekbe, rálátásunk azonban ilyenkor akadályoztatott.

Münchausen báró képes volt arra, hogy a vízből saját hajánál fogva ügyesen kiráncigálja magát, és ezt sokszor szeretjük szimbolikusan értelmezni: az elmúlt évtizedek kultúrája, nevelési szándékai azt erősítették bennünk, hogy inkább a rációra, mint az érzelmekre hagyatkozzunk, hogy erős ember nem sír és nem érzelgősködik, hogy a gondjaink megoldásában csak magunkra számíthatunk. Münchausen tette azonban a fizika törvényeibe ütközik, okosabb tehát, ha némi szkepszist viszünk a szimbolikus értelmezésbe is.

A lélek, ha elakad, szintén segítségre szorul. Ez nem jelenti azt, hogy feladod, átadod az irányítást, a felelősséget, a kontrollt. Épp ellenkezőleg: a megoldás belőled születik, általad valósul meg és te fogod rögzíteni az új, kreatív megoldásokat, a kilépést, továbblépést a mókuskerékből. A segítség ahhoz kell, hogy közösen találjuk meg a sínt, amin te átállíhatod majd a váltót és haladj tovább isten hírével.

Váradi Vera pszichológus

                            +3620/33 915 99                                                                          vera.varadi68@gmail.com                             

  • c-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now