CSOPORTOK

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVÉLRE!

​Hírlevelekből aktuális programokról, workshopokról, akciókról, érdekességekről értesülhetsz.​
​A csoportos önismeret középpontjában a kapcsolataink, kapcsolódásaink, viszonyulásaink állnak. Mivel ebből áll az egész élet, minden egyes helyzet, így kézenfekvő, ha kapcsolódásban, viszonyulásban próbáljuk ezeket tudatosítani, átírni, megváltoztatni, újakat kipróbálni. Ezek biztonságos közegét nyújtja a csoport.​

A csoport megtart, szoktuk mondani.

Kiderül, hogy mások gondjai vagy körei hasonlóak a tieidhez, ez furcsa módon

enyhít a terhen.


A csoportban csoporttitok működik, semmi nem szivárog ki.

Másnak is nehéz megnyílnia előtted, így ezzel sem vagy egyedül.

​​

A személyiségünket különböző nézőpontok, szerepek szerint közelíthetjük meg.

Vagyok én, a dolgozó,

én, a társ, én, a szülő,

én, a barát,

én, a laza szociális hálót fenntartó társasági ember, és sok más.

Vannak szerepeink, ahol flottul működünk, elakadásaink akár jól meg is támogathatják ezt a területet. Így például a teljesítménykényszer vagy a maximalizmus tesz minket kiváló munkaerővé, a főnökök álmává, valamennyi asszertivitással megtoldva sikeres vállalkozóvá. Az élet egyéb helyzeteiben azonban ugyanez a két tulajdonságunk megkeserítheti a társunk vagy a gyerekeink életét, barátok esetében túl magasra helyezi a mércét. Azokat a területeket, amelyek negatív módon aktiválják a bennünk rejlő konfliktusokat, úgy éljük meg, hogy az a terület nem működik elég gördülékenyen. Nagyfokú éberség, megkülönböztetőképesség és önismeret szükséges ahhoz, hogy ezt az ugyanazon jelenségből fakadó kettősséget egyensúlyba hozzuk magunkban.

Kapcsolódnunk mindenképpen kell. Az ember önmagában nem értelmezhető, ahogy az eső sem föld nélkül, az édes íz sós nélkül, a meleg hideg nélkül. Mi is csak  a környezetünk tükrében nyerhetünk magunk számára értelmet, a szerepeink által. Másokhoz való kapcsolódásaink, viszonyaink alapja az önmagunkhoz való kapcsolatunk és viszonyunk „rendezettsége”. Az elcsépelt "mi teremtjük magunk körül a világot" bölcsességet ez esetben úgy érthetjük, hogy bizonyos szempontból a bennünk élő konfliktusok, elakadások irányítják kapcsolódásainkat. Úgy működünk, akár egy fogaskerék: recéink formája, élessége, átmérője, vastagsága és anyaga előre meghatározza, hogy milyen típusú recék illeszkednek hozzánk megfelelően. Amint változtatunk a magunk recéin, kicserélődnek, megváltoznak ezzel együtt a hozzánk passzoló emberek, helyzetek, élmények.

A rugóink, nyomógombjaink egy részét jól ismerjük, tudatosan használjuk, más részei viszont rejtve maradnak előttünk. Csodálkozva, a sorsot és a többi szereplőt okolva egyre másra azon kaphatjuk magunkat, hogy érthetetlen mintázatok szerinti ismétlődések rabjaként folynak körülöttünk az események.

Részünkről, a csoport biztonságos színpadán lehetőséget kínálunk az eddigi megoldási sémák és hozzá kapcsolódó érzések, gondolatok tudatosítására és átírására, a személyiség szintjén lévő elakadások meghaladására.​

​Ha csoportos önismeretben gondolkodsz, ezek közül választhatsz:

01

Pszichodráma csoport (2020. szeptember)


Psychodrama and bodywork in English 

02

Anyacsoport, nőknek

​Az anyaság témája tágabb, mint amennyit a szó jelentéséből felfogunk. A fesztáv, melyet a csoporton beölelünk, elég nagy halmaz. Nőiség, családi örökség, saját belső gyermekünkhöz való viszonyunk és az ősbizalom a megtartottságban - ezekkel a fókuszban, végső soron azonban mégiscsak a személyiség mintázatait dolgozzuk át.​

03

Kamasz csoport, 15-16, vagy17-19 éveseknek

​​Dramatikus zárt csoport – 1-2 éves életkori bontásában. Általában hétköznap délutánonként, 4-től 7-ig, 10 alkalomra. Amint összegyűlik a létszám, elindul.

04

Szülő és gyereke egy csoportban

Ezeken a csoportokon egy szülő egy gyerekével vesz részt. A cél nem annyira az önismeret, mint inkább az együtt töltött minőségi idő fontossága, a csoportban születő közeledés, megértés, új szemszög hasznosítása a mindennapi kommunikációban - szülő és gyereke között. 

A workshopokat iskolai szünetekben tartjuk.

Váradi Vera pszichológus

                            +3620/33 915 99                                                                          vera.varadi68@gmail.com                             

  • c-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now